

De oorsprong
Het idee van het Brettaljon ontstond niet op één dag. Het begon al lang geleden, toen ik als kind samen met mijn grootvader/peter Gustaaf, die bij de Gilde van de Wijngeuzen zat, 'kriekenlikeur' leerde maken. Van jongs af aan plukte ik krieken, liet ze fermenteren in een bokaal met suiker en proefde dan kleine beetjes van mijn eigen ‘kriek’. Omdat mijn peter recht tegenover de wijngaard van de gilde woonde, kreeg ik ook af en toe een kijkje hoe de wijn werd geoogst en gebotteld. Dat was mijn eerste kennismaking met fermentatie en smaken.
​
Toen mijn ouders scheidden op mijn tiende, kreeg ik bij mijn moeder thuis vaak de taak om al wat voor te bereiden in de keuken, zodat we na haar werk, als kok, sneller konden eten. Hier bakte ik mijn allereerste steak en kookte ik mijn eerste aardappelen. Op mijn zestiende koos ik voor de studierichting Sociale & Technische Wetenschappen, waar ik verder de basisprincipes van het koken leerde.


Toen ik eindelijk de wettelijke leeftijd bereikte om een pint te drinken, had ik mijn vaste stek in café De Met in Halle. Op woensdagmiddagen en vrijdagavonden gingen we systematisch de bierkaart af, op zoek naar ons favoriete biertje. Mijn eerste liefde was La Chouffe Blond, tot ik er met mijn verjaardag eens een glazen bot van 1,5 liter mee liet vullen. Sindsdien kan ik La Chouffe Blond niet meer ruiken (tot op de dag van vandaag). Ik schakelde toen over naar Westmalle, Duvel en Maredsous Tripel.
Eerste stappen in evenementen en bierproeverijen
Mijn passie voor evenementen ontstond toen ik als vrijwilliger in jeugdhuis Eenders begon. Samen met mijn beste vrienden organiseerde ik bijvoorbeeld een bierpongtornooi, een Chinees nieuwjaarsfeest en in 2016 mijn allereerste biergerelateerde event: Pencils & Hop. Dit was eigenlijk de allereerste voorloper van Het Brettaljon. Tijdens dit evenement kon je de allereerste limited edition 'Duvel Tripel Hop Tasting Box' kopen en samen de nieuwe smaak van Duvel Tripel Hop kiezen. Tegelijk stelden lokale kunstenaars hun werk tentoon. Hoewel het geen gigantisch groot succes was, heb ik me die namiddag enorm geamuseerd. En belangrijker nog: mijn interesse in bier en smaak werd definitief aangewakkerd.
Als bestuurslid van Spectakulo kreeg ik de kans om nieuwe concepten uit te werken in Pand1500, het eerste creatieve pop-up invulling van de oude Vandiest-winkel in Halle. In 2017 organiseerde ik niet alleen een initiatie in thee, maar ook mijn eerste Hop Tasting. De rage rond hoppige bieren was net begonnen, en ik zag het als hét moment om mensen te laten kennismaken met deze bieren. Ik herinner me nog steeds een paar bieren van de lijst: Troubadour Magma, Ouwen Duiker, Duvel Tripel Hop, Palm Hop Select, Chouffe Houblon, Vedette IPA en Hopus Primeur.
Deelnemers kregen verschillende gehopte bieren blind geserveerd, zodat ze puur op smaak hun favoriet konden kiezen. Wie ook nog kon raden welk bier bij welk nummer hoorde, kreeg een extra consumptie.
De stap naar de bierwereld
Tijdens mijn tijd bij Pand1500 schilderde ik samen met mijn creatieve klankbord en goede vriend, Remie Deridder, een mural. Hij begon toen net als vaste werknemer in Blue Note Halse Pub en vroeg of ik daar geen studentenjob wilde doen. Ik zei volmondig ja.


Werken in een café met dertien tapleidingen en bijna honderd bieren op fles was de perfecte omgeving om mijn smaakpapillen te prikkelen en het Belgische bierlandschap te verkennen. Als jobstudent kreeg ik na mijn shift, een 'last one'. De kans om de bierkaart samengesteld door mijn toenmalige bazen en grote bierliefhebbers, Jens Luypaert en Dirk Van Heymbeeck, te ontdekken. Keer op keer werd ik verrast door nieuwe smaken. Ik was niet alleen op de perfecte plek beland, maar ook omringd door mensen met dezelfde passie. Samen met hen, waaronder Jeno Del Turco, die later de beste sommelier van België werd, bleven we uren na onze shift napraten over bier.
Hoewel mijn stamcafé in Halle langzaam veranderde naar de 'Blue Note', hield ik nog regelmatig contact met mijn andere vriendengroep uit 'De Met'. We organiseerden elk jaar bij iemand een nieuwjaarsetentje en planden een weekendje Amsterdam. Een uitgekeken kans om Brouwerij 't IJ te bezoeken dat ik net in de Blue Note had leren kennen. Ik overtuigde de groep en organiseerde een bezoek aan Brouwerij ’t IJ. Zonder dat ik het toen besefte, was dit weer een grote stap richting Het Brettaljon.
Vanaf dat moment begon ik overal waar ik naartoe ging iets biergerelateerd te zoeken. Zelfs als ik alleen op pad was, scrolde ik door Google Maps en instagram op zoek naar de dichtstbijzijnde brouwerijen of biercafés.​
Van passie naar concept
In 2020 besloot ik om vast in Blue Note te gaan werken. Hierdoor kwam ik dagelijks in contact met mensen die op zoek waren naar hun favoriete biertje. Tegelijk leerde ik talloze nieuwe bieren, brouwerijen en vertegenwoordigers kennen.
Toen de eerste lockdown werd uitgeroepen, zag ik mijn kans om me verder te verdiepen in smaken. Ik volgde online biertastings en behaalde een basisdiploma in cocktails. Intussen oefende ik voor mijn rijbewijs, met Dirk Hoornaert van Gef Mo Ne Pajot Begot als mentor. Hij nam me mee op pad om bakken bier te leveren en na elke rit werd er een Pajot geopend om verder te praten over bier. Hoewel ik mijn rijbewijs niet haalde, leerde ik enorm veel bij.


Door het onderzoeken van smaken, kwam ik ook steeds meer in aanraking met mijn voedselallergieën die steeds erger werden. Dit dwong me om alternatieven te zoeken in de keuken. Experimenteren met smaken en combinaties werd een passie. Hoe langer ik werkte in de Blue Note, hoe meer ik geïnteresseerd raakte in smaakprofielen en foodpairing. Ik hielp mee met het samenstellen van bierboxen, de bierkaart en volgde de WSET 1- wijnkennercursus bij Horeca Vlaanderen.
​
Op reis kon ik het niet laten om brouwerijbezoeken te plannen en restaurants te zoeken die bijpassende bieren serveerden. Net nadat ik afscheid had genomen van mijn taak als bestuurslid bij Jeugdhuis Eenders en Spectakulo, kreeg ik de vraag waarom ik niet meer met mijn passie voor bier deed. Ik weet niet meer wie het me vroeg, maar deze persoon gaf me het duwtje in de rug dat ik al die jaren nodig had. Bedankt!
In een mum van tijd goot ik het idee in een concept en organiseerde ik twee try-out evenementen: eentje bij Brussels Beer Project en Otomat, en eentje bij Boerenerf Eylenbosch en de Smidse. Tien deelnemers schreven zich in en waren unaniem enthousiast.
Het Brettaljon was geboren.
Het Brettaljon
Ondertussen is Het Brettaljon uitgegroeid tot een vaste waarde voor bierliefhebbers die samen op ontdekking willen gaan. Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar smaak en beleving, is nu een gedeelde passie geworden met een steeds groeiende groep bier en cultuurliefhebbers.
Of je nu al jaren gepassioneerd bent door bier of net je eerste stappen zet in deze smaakvolle wereld, bij Het Brettaljon ben je altijd welkom. Zin om mee te proeven, te ontdekken en te genieten? Volg ons op social media en mis geen enkele trip, tasting of exclusieve bierervaring. Want één ding is zeker: de volgende ronde belooft weer een geweldige beleving te zijn!


Benieuwd naar onze laatste nieuwtjes, extra info of een blik achter de schermen? Volg ons op Instagram, Facebook of TikTok voor meer informatie!
Back to the Homepage of Het Brettaljon
More news
Contact
Merch